| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
Vladimir Site Admin
|
Wysłany: Pią Lut 06, 2009 8:53 am Temat postu: |
|
|
| Do tyłu 20-25 stopni do przodu 0 na boki 10. Blachy 6-8 mm PA6 |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Artur
|
Wysłany: Pią Lut 06, 2009 7:05 pm Temat postu: |
|
|
Dziękuje za pomoc,zapomniałem jeszcze zapytać ile stopni powinien się wychylać ster kierunku ,który znajduje się w strumieniu zaśmigłowym ale
w większości pod osią śmigła ? |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Vladimir Site Admin
|
Wysłany: Pią Lut 06, 2009 9:01 pm Temat postu: |
|
|
| To trudno określić bo zależy to od wielu czynników np. od wielkości steru, długości ogona itd. Myślę, że 30 stopni w jedną i drugą stronę powinno wystarczyć. Trzeba też wziąć pod uwagę, że ster będzie skręcony trochę w czasie lotu na wprost w jedną stronę, a kierunek skręcenia zależy od kierunku obrotów śmigła. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Artur
|
Wysłany: Pią Lut 06, 2009 11:42 pm Temat postu: |
|
|
| Czy dobrze to rozumiem ,jeżeli śmigło obraca się w prawo a rotor w lewo to siła od śmigła będzie wychylać wiatrakowiec górą w lewo czyli przeciwnie do obrotów śmigła , co trzeba będzie korygować wychyleniem steru w prawo ? |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Vladimir Site Admin
|
Wysłany: Sob Lut 07, 2009 1:10 am Temat postu: |
|
|
| kierunek obrotów rotora nie ma tu żadnego znaczenia. Jeżeli ster będzie tak wysoki, jak średnica śmigła to nie trzeba będzie nic korygować. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Gogi
|
Wysłany: Sob Lut 07, 2009 8:34 pm Temat postu: |
|
|
| Jak myślicie, czym można zastąpić resor(?) komozytowy kółka pod statecznikiem Horneta? Czy kółko umieszczając w stalowym lub aluminiowym mocowaniu,bez amortyzacji, będzie wielkim błędem? Wszak to tylko asekuracja i ochrona statecznika podczas podejścia pod zbyt dużym kątem? Jeśli lepiej tego nie przeskakiwać- jak wykonać odpowiednio sprężysty płaskownik? |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Artur
|
Wysłany: Sob Lut 07, 2009 9:03 pm Temat postu: |
|
|
nie wiem czy to błąd ale ja też zamontowałem to kółko na sztywno ,belka ogonowa sama w sobie sprężynuje więc myślę że nie będzie aż tak twardo podczas lądowania . Widziałem fabryczne wiatrakowce bez amortyzacji tylnego kółka i jakoś latają , na pewno byłby on pomocny dla początkującego pilota tak samo jak ster poziomy , dla doświadczonego pilota nie jest on potrzebny .
Myślę że można zrobić taki mały resor z płaskownika PA6 60mmx4-5 mm
wyciąć w nim wnękę na kółko w kształcie widełek , do ich końców dospawać tulejki na oś (potrzebny TIG) 10 cm dalej zgiąć go pod kątem tak żeby kółko nie tarło o belkę ogonową od zagięcia trzeba jeszcze zostawić kawałek na mocowanie do belki np przykręcić . |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Vladimir Site Admin
|
Wysłany: Sob Lut 07, 2009 10:19 pm Temat postu: |
|
|
| W większości przypadków kółko jest zamocowane na sztywno |
|
| Powrót do góry |